Podcastit

Podcastit ovat internetin välityksellä jaettavia ääniohjelmia. Podcasteja on julkaistu vuodesta 2004 alkaen ja älypuhelimien myötä niiden kuuntelu on muodostunut hyvin suosituksi. Podcasteja löytyy moneen lähtöön, viihdyttävistä opettavaisiin, lyhyistä pätkistä pitkiin keskusteluihin ja haastatteluihin.

Itse löysin podcastit vuoden 2015 keväällä. Vapaaottelua seuratessa Joe Rogan tuli tutuksi ja sain tietää että hänellä oli oma podcast. Tylsänä hetkenä päädyin kuuntelemaan pari hänen pitkistä keskusteluista koostuvaa podcastepisodia kun huomasin että herra Roganilla oli ollut hyvin mielenkiintoisia henkilöitä vierainaan. Ja siitä se lähti. Joe Roganin myötä löysin muita mielenkiintoisia podcasteja ja lisäksi muutama blogisti jota seurasin hyppäsi myös podcasteilukelkkaan. Nykyään tilaan kolmea viikottaista ja yhtä kerran kahdessa viikossa julkaistavaa podcastia. Lisäksi välillä lataan muita mielenkiintoisia podcasteja.

Käytännössä podcastien kuuntelu on elämässäni syrjäyttänyt musiikin kuuntelun. Autolla ajaessa, paikasta toiseen kävellessä ja arkiaskareita tehdessä, eli aina kun teen jotain jonka yhteydessä pystyn kuuntelemaan korvanapeillani, jokin podcast humisee korvissani.

Kuuntelen enimmäkseen terveyteen ja itsensä kehittämiseen keskittyviä, faktapohjaisia podcasteja. Olen oppinut niistä valtavasti ja saanut uusia hyödyllisiä tapoja elämääni. En varsinaisesti pidä podcastien kuuntelua itselleni haitallisena toimintana. Siksi harkitsin tarkkaan haluanko paastota niistä.

Mutta huomasin olevani hyvin koukussa podcasteihin. Lähden innoissani hakemaan autolla kaupasta jotain pientä joka voisi odottaa huomiseen, koska tiedän voivani kuunnella sillä aikaa pienen pätkän. Kannan nappikuulokkeita mukanani lähes joka paikkaan jotta voisin kuunnella kesken jäänyttä podcastia jos tilaisuus siihen tarjoutuu. Huomaan suunnittelevani kotitöiden tekemisjärjestystä sillä perusteella miten voin maksimoida kuunteluaikani.

Toinen haitta podcasteissa on se että ne vievät mahdollisuuden olla yksin ajatustensa kanssa. Olen analyyttinen henkilö ja pohdin erinäisiä asioita aina kun jään yksin pääni sisällön kanssa. Ja pidän sitä hyödyllisenä toimintana. Yksinäiset mietintäni ovat niitä hetkiä kun saan kirkastettua ajatuksiani ja mielipiteitäni, kehitettyä ideoitani ja rakennettua kirjoituksiani. Ne hetket jolloin saa antaa ajatustensa kulkea vapaana ovat tärkeitä. Ja niitä hetkiä podcastit minulta varastivat. Halusin saada ajatuksilleni tilaa.

Joten kolmeksi viikoksi jättäisin podcastien kuuntelun pois elämästäni. Päätin myös rajoittaa muutakin audioviihdettä: en kuuntelisi musiikkia tai radiota niinä hetkinä kun normaalisti kuuntelin podcasteja. En halunnut minkään muunkaan riistävän tilaa ajatuksiltani.

Paasto oli toisaalta hankala, mutta toisaalta helppo. Mieli paloi kuuntelemaan podcasteja automatkoilla ja kotitöitä tehdessä. Pari kertaa muserruin kun olin menossa tekemään jotain askaretta ja tajusin etten voisikaan kuunnella Colin Wrightia tai Daniel Vitalista puuhatessani. Kuinka tylsä askare minua odottaisikaa! Kynnys viedä lapset päiväkotiin autolla madaltui kun ei voinutkaan kävellä kotia kohti Katie Bowmanin opetuksia kuunnellen.

Mutta toisaalta tämä oli helpoin paasto. Paasto oli helppo toteuttaa koska se ei vaatinut aktiivista tekemistä. Podcastit eivät alkaisi soida puhelimestani vahingossa. Ja itseasiassa elämää oli helpompi viettää kun ei tarvinnut kaivaa kuulokkeita esiin ja liittää puhelinta auton audiojärjestelmään rattiin hypätessä.

Nopeasti myös totuin hiljaisiin ajomatkoihin ja tekemään askareeni ilman ääniä päässäni. Ja sain mitä halusin, sain lisää tilaa ajatuksilleni. Sain pohtia ja analysoida, miettiä ja ideoida.

Paaston loppuvaiheessa mietin mitä teen tilaamieni podcastien episodeille jotka jäivät paaston aikana kuuntelematta? Kuuntelisinko ne kuitenkin? Olisiko paastoni ollut turha jos käyttäisin seuraavan viikkoni hereilläoloajan kuuntelemalla kaikki väliin jääneet episodit? Mitä jos minulta jäi väliin jotain mielenkiintoista? Tai tärkeää?

Paaston jälkeen päädyin jättämään väliin suurimman osan ohi menneistä episodeista. Kuuntelin pari mielenkiintoisimman oloista, mutta loput saivat mennä.

Pyrin nyt pitämään podcastien kuunteluni paremmin hallinnassa. Kuuntelen niitä vain silloin kun se on järkevää ja jätän väliin niitä episodeja jotka eivät vaikuta kiinnostavalta. Haluan jatkaa uusien asioiden oppimista podcastien avulla, mutta en halua että kaikki ajatukseni tulevat ulkopuolelta. Haluan antaa myös omille ajatuksilleni aikaa ja tilaa kasvaa ja kehittyä.