Talvipäivänseisaus

Tänään on täysikuun lisäksi talvipäivänseisaus. Minulle talvipäivänseisaus on ainoa merkityksellinen päivä vuoden lopun juhlapyhistä. Omassa ajanlaskussani tänään on se päivä jolloin vuosi vaihtuu.

Joulusta en perusta. Joulun kristilliset syyt eivät ole minulle merkityksellisiä, sillä en usko Jeesuksen jumaluuteen. Eikä Jeesuksen syntymä ole likimainkaan tärkein osa hänen tarinaansa. Merkitykselliset teot Jeesuksen tarinassa ovat hänen opetuksensa ja se mitä hän sai aikaan kuolleessaan.

Joulun muista syistä en välitä sen enempää. Valon tuominen vuoden pimeimpään aikaan oli joskus paikallaan, mutta nykymaailma on liian täynnä värikkäitä valoja arkenakin. Myös mässäilyä ja herkuttelua mahtuu länsimaiseen elämään liikaa ilman sille varattuja päiviäkin. Kaupallisuutta halveksun syvästi. Ja vaikka lahjoista riisuisi kaupallisuuden, inhoan lahjojen antamista ja varsinkin niiden saamista.

Joulu on minulle yhdentekevä. Mutta koska joka puolella vouhotetaan joulun vuoksi aina lokakuun lopusta lähtien, välinpitämättömyyteni kasvaa inhoksi ennen vuoden loppua.

Minä vietän mieluummin talvipäivänseisausta. Ei siksi että siinä olisi jotain taianomaista tai mystistä, vaan siksi että se perustuu johonkin jonka voin itse todeta katsomalla taivaalle. Haluan myös olla tietoinen missä kohtaa rataansa planeettamme kulkee.

Siksi pyrin tekemään aurinkopyhien aikaan jotain merkityksellistä, jotain jolla ankkuroin ne päivät omaan tietoisuuteeni. Minulla ei ole riittejä tai perinteitä näille päiville, mutta haluan että ne eroavat jotenkin normaalista arjesta. Yleensä pidän aurinkopyhien aikaan zazenkain. Niin myös tänään.

Hyvää talvipäivänseisausta, miten ikinä sen vietätkään.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s