Hiekoitus

Joka talvi miestyötunteja ja rahaa polttaen teille kaadetaan tonnikaupalla soraa. Soraa joka puhkoo polkupyörien renkaat ja rikkoo lasten pulkanpohjat. Soraa joka sotkee julkiset tilat ja raapii lattiapinnat. Soraa joka lisää katupölyä ja aiheuttaa hengitystieoireita ihmisille, varsinkin kun se keväällä, miestyötunteja ja rahaa polttaen, pitää kerätä pois väyliltä.

Mutta se on välttämätöntä. Koska muutoin ihmiset liukastelevat, murtavat ranteensa, nilkkansa tai lonkkansa, ja aiheuttavat vielä suuremmat kustannukset yhteiskunnalle. Ja kokevat suuremman kärsimyksen.

En toivo hiekoituksen loppuvan, mutta onhan se älytöntä. Se on hyvä esimerkki ihmisten tavasta yrittää päästä pois ojasta ohjaamalla kurssi kohti allikkoa.

Lanaamme kaikki kulkureitit tasaisiksi ja kävelemme niillä satojen ihmisten voimin, pakaten lumen tiukaksi ja tasaiseksi pinnaksi. Ja se pinta on liukas. Toisaalta tukahdutamme jalkateriemme tuntoaistin sullomalla ne kenkiin. Samalla surkastuu myös jalkojemme lihaksisto. Kantapäätä korottamalla keikautamme koko kehomme tasapainopisteen väärään kohtaan. Sitten kuvittelemme että meillä on jokin kiistämätön oikeus kulkea tiettyä vauhtia tai tietyllä tavalla vallitsevista olosuhteista huolimatta. Ja kiinnitämme huomiomme mieluummin puhelinkeskusteluihin tai hauskoihin videoklippeihin. Ja kun väistämätön tapahtuu ja kaadumme, ovat kenkien tukahduttamat nilkkamme tai tietokonehiirellä harjoitetut ranteemme niin hauraita että jotain hajoaa.

Hiekoittaminen on pieni ongelma kaikkien maailman murheiden keskellä. Enkä minä keksi parempaa tapaa estää ihmisten liukastelu. Toivoisin että keksisin.

Mutta on hyvä muistaa että syyt hiekoituksen tarpeellisuudelle ovat omassa toiminnassamme. Ettei metsästäjä-keräilijöiden tarvinnut miettiä vastaavia asioita. Olemme itse luoneet maailman jossa kulkureittien liukkaus on suurempi ongelma kuin kaikki ne hiekoituksen tuottamat harmit. Ne ovat osa sitä hintaa jonka joudumme maksamaan nykyaikaisesta, sivistyneestä elämästämme.

Onko kaikki tämä sivistys kaikkien niiden sen mukana tulleiden ongelmien arvoinen?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s