Juoksu ja jää

Päätin osallistua keväällä järjestettävään, lyhyitä osakilpailuja sisältävään polkujuoksukisaan. Kisa on minulle tuttu jo viime vuodelta, ja pidin lyhyiden matkojen juoksemisesta lähialueen poluilla. Talven aikana juoksemiseni on jäänyt vähemmälle, ja halusin jonkin motivoivan minua taas juoksemaan. Tieto tulevista kisoista antaa intoa harjoittelulle. Sitä haluaa aina saada niin hyviä aikoja kuin mahdollista, vaikkei kärkisijoille olisikaan mitään asiaa.

Mutta nyt kun aloitin taas juoksuharjoittelun, säät eivät suosineet. Tiet ovat jään peitossa ja niillä juokseminen on tasapainoilua ja liukastelua. En pysty päästelemään niin lujaa kuin haluaisin, kisavauhdista puhumattakaan.

Järkevää olisi varmaan siirtyä harjoittelemaan juoksua sisätiloihin, juoksumatolle. Siellä voisin kerätä taas kuntopohjaa juoksulle, odottaessani että tiet sulavat sen verran että niillä voi juosta liukastelematta. Käyttämälläni kuntosalilla on juoksumatto jota voisin käyttää. Voisin juosta matolla juuri niin lujaa kuin olisi tarpeellista.

Mutta en tehnyt niin. Lähdin ulos, uhmasin liukkaita tienpintoja. Liukastelin, hidastelin, välillä jouduin vaihtamaan kävelyyn, välillä jouduin siirtymään pientareelle kun pito tien puolella ei vain riittänyt.

En saanut lenkilläni lihaksiani huutamaan armoa, en saanut rikottua niitä jotta ne voisivat korjata itsensä voimakkaammiksi. Keuhkoni eivät joutuneet pinnistelemään saadakseen tarpeeksi happea eikä sydämeni joutunut äärimmilleen jotta kudokseni saisivat sen hapen käyttöönsä.

Mutta silti menin mieluummin lenkille jään peittämille ulkoreiteille kuin turvallisiin sisätiloihin. Sillä vaikka lyhyen tähtäimen tavoitteenani onkin tulevat polkujuoksukisat, niin perimmäinen syyni harjoitella juoksua on se että haluan oppia kulkemaan tehokkaasti kahdella jalalla. Ja asun maailmassa joka on välillä peilijäässä silloin kun minun pitäisi kulkea sen pinnalla.

Minulle on tärkeämpää oppia taitoja kuin kehittää kehoani. Ja minulle on tärkeää kyetä toimimaan siinä ympäristössä missä olen. En halua vain vahvistaa lihaksiani, lisätä hapenottokykyäni tai kuluttaa kaloreita. Minulle harjoittelu tarkoittaa sitä että opin liikkumaan paremmin oikeassa maailmassa, en vain salin kliinisessä ympäristössä.

Ja se tarkoittaa sitä että minun pitää liikkua niissä olosuhteissa missä olen, oli sitten märkää, kylmää tai liukasta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s